Foto: Danny Johnston/Jonas Ekströmer/TT

Vegetarisk kost ett måste för att klimatmålen ska nås

Uppdaterad
Publicerad

Vegetarisk mat och ett mer effektivt jordbruk är ett måste för att livsmedelsförsörjningen ska hållas inom klimatets gränser. Detta enligt en ny delvis svensk studie som publicerats i Nature.

Klimatforskare från bland annat Stockholm Resilience Center har studerat matvanor över hela världen och jämfört hur mycket vi kan äta och odla med de begränsningar som klimatet ställer på oss. Resultatet visar att världens befolkning behöver gå över till en mer vegetarisk kost, det vill säga mindre rött kött som lamm och nötkött, mindre mjölkprodukter och mer växter.

— Det blir alltid lite domedagsklockor när folk pratar om klimatet men faktum är att vi kan ge varje människa på vår jord en hälsosam diet och samtidigt rädda vår planet, säger Brent Loken, forskare i naturvård och en av författarna till studien.

Klimat

Enligt studien bör man äta maximalt 300 gram rött kött i veckan och begränsa sig till 2,5 deciliter mjölk och 31 gram socker per dag. Mjölkprodukter och annat djurbaserat protein, som ägg, behöver vi också äta mindre av.

För hälsa och miljö

Om alla människor globalt skulle följa råden kan vi minska utsläppet av växthusgaser från livsmedelsindustrin med 50 procent, enligt studien. Dessutom kan vi minska behovet av färskvatten med 10 till 25 procent.

— Byter du till en mer växtbaserad kost hjälper du inte bara din egen hälsa utan även klimatet, det är den enskilt viktigaste saken man kan göra om man är oroad över planeten, säger Brent Loken naturvårdsforskare på Stockholm Resilience Center.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör man inte äta mer rött kött än 500 gram i veckan och 50 gram socker om dagen.

— Det är maxrekommendationer för hälsans skull. Det är ju ofta så att det man bör äta för hälsan också är bra för klimatet, men för klimatet är det förmodligen lite strängare krav, säger Hanna Eneroth dietist på Livsmedelsverket.

Men enligt Hanna Eneroth har miljöaspekterna blivit viktigare även i Livsmedelsverkets kostråd.

— Miljöaspekten fanns som en ram när vi tog fram kostråden 2015, men först och främst har det handlat om hälsan. Men det är ju jättespännande när man kommer med en sådan här ny analys, det är absolut någonting som kommer finnas med när vi reviderar våra kostråd, säger Hanna Eneroth.

Mer effektiv produktion

Men det räcker inte med att gå över till en växtbaserad kost enligt studien. Vi behöver också producera mat mer effektivt på den yta vi redan producerar på, samt se till att mer av vår mat når fram till affärerna och konsumenterna. Vi behöver också minska utsläppet av fosfor och kväve i jordbruket.

— Det kommer inte räcka med att bara göra en av de här sakerna, allt måste kombineras, det är det enda som kommer nå hela vägen. Men det kommer alltid tillbaka till mat och vad vi äter, säger Brent Loken.

Studien har publicerats i Nature.

Se mer om mat och dieter i programmet ”Bästa dieten” tisdagar 21:00 i SVT1 och på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet